Hur kan ditt högre syfte hjälpa dig att säga nej?

Högre syfte, Varför, Coaching
Ett högre syfte fungerar som en kompass. Den kan hjälpa dig att fatta rätt beslut. Ett högre syfte grundar sig i dina värderingar och dina beslut bör ligga i linje med dem.

Dela den här artikeln

Med ett högre syfte kan du lättare fatta beslut. Vi har alla lika många timmar på dygnet och en begränsad mängd med energi. Vi kan inte ta oss an allt och göra allt utan vi måste välja. Genom att säga ja till saker så säger man samtidigt nej till något annat. Säger du ja till att delta i ett möte så säger du nej till att eventuellt göra något annat på den tiden. Men vi kan ju vända på det.

Varje gång du säger nej till något så säger du också ja till något annat. Genom att säga nej till något så skapar du utrymme för att säga ja till något annat. Du skapar utrymme till att kunna göra det du vill göra. Frågan är bara vad du ska säga ja till och vad du ska säga nej till. Hur kan du veta redan innan att du ska säga nej till något om du inte redan sagt ja till något annat.

Du vill ju inte missa den bättre festen

Det blir lite som när man var liten och sa nej till en kompis som ville leka. För det kunde ju hända att någon annan kompis som man hellre lekte med hörde av sig. Och då skulle man ju vara upptagen. Sen slutade det med att den andra kompisen aldrig hörde av sig så fick man spendera dagen ensam istället.

Eller när någon säger nej till en middagsbjudning för det kan ju komma en roligare bjudning som man inte vill missa. Detta är inget attraktiv beteende och det kommer inte fall i god jord särskilt länge. Du behöver ha någon slags kompass för att fatta dessa beslut.

Högre syfte, varför, business Coaching

Allt kan inte vara lustfyllt heller

Kompassen kan inte gärna enbart vara lustfylld. Det vill säga. Du kan inte bara säga ja till saker du tycker är roligt. Ibland måste vi faktiskt göra saker som vi inte finner så roliga för att kunna dra nytta av dem sen. Du kan inte heller bara utgå ifrån dig själv. Om du enbart prioriterar efter din egen vinning hela tiden så kommer du snart att bli en ensam person.

Jag har själv haft nära kontakter som alltid sagt nej. Nu vet jag inte om det beror på att de ville lämna kalendern öppen för något roligare. Eller om de helt enkelt hade andra roliga saker redan inbokade. Men kontentan blev i alla fall att man till slut slutade att fråga. Det var liksom ingen ide att fråga då man vet att svaret alltid blir nej.

Men så hur ska du tänka då? Du ska inte alltid säga nej. Men du ska inte heller alltid säga ja. Det ska inte bara var lustfyllt och det kan inte alltid bara vara utifrån dig själv.

Låt ditt högre syfte vara din kompass

Jag tänker såhär. Tänk om din kompass kunde vara ditt högre syfte? Alltså det som är ditt mål i livet. Du kanske inte vet vad ditt högre syfte är? Om du inte vet det så tycker jag att du ska börja där. Ett högre syfte är något som du kan använda dig av på otroligt många sätt i livet. För att hjälpa dig att styra dina beslut och åtaganden.

Ett högre syfte är något som driver dig. Något som kommer inifrån. En inre motivation till att gå upp på morgonen. Ett högre syfte är något som du gör och inte något du vill ha. En viss omsättning eller en viss mängd pengar är inte ett högre syfte. Det är ett yttre mål. Att vara lycklig är inte ett högre syfte. Det är också ett mål.

Det är skillnad på mål och högre syfte

Ett högre syfte är något som du kan vara eller göra nu på en gång. Mitt högre syfte är att hjälpa andra människor. Det är något jag kan göra när som helst och hela tiden. jag kan vrida och vända på det mesta för att till slut landa i att det bidrar till att hjälpa andra. Jag kan skriva den här texten. Antingen för att nå ett mål med att skriva en text. varje vecka. Eller så kan jag göra det för att de som läser texten kanske kommer att bli hjälpta.

Jag kan också skriva den här texten för att jag vill att någon ska läsa den. Tycka att den är bra. Läsa vidare på min hemsida och kanske inse att hen vill ha coaching av mig. Varför coachar jag då? För att hjälpa andra människor till att leva ett lyckligare och mer fullständigt liv.

Så hur jag än vrider och vänder på saker och ting så kan jag få det att landa i mitt högre syfte. Om jag då har detta högre syfte i åtanken hela tiden medans jag fattar mina beslut. Gör mina uppgifter och sätter mina mål. Ja då kommer jag att vara lycklig på vägen. Därför att jag tjänar mitt högre syfte.

Hur vet du vad ditt högre syfte är?

Ett sätt att närma sig sitt högre syfte är att fråga sig varför. Börja med att funder att ut något som du verkligen gillar att göra. Fråga dig sen varför du gillar att göra detta. När du kommit fram till varför du gillar att göra det. Fråga dig själv varför igen. Sen fortsätter du så tills du helt enkelt inte kan komma på fler anledningar. Förhoppningsvis så har du hittat ditt högre syfte där.

Det här kan vara en svår övning att göra själv. De tankar du tänker idag är till 95% samma tankar som du tänkte igår. Dina tankar förändras väldigt lite på egen hand. Även om du är bra på att reflektera och ge dig själv tid att tänka så är mycket av det du tänker idag samma som igår. Och samma som förra veckan. Därför kan det vara svårt att kliva utanför boxen och tänka annorlunda.

Här kan en coach vara ett perfekt verktyg. En coach kan vara den där partnern som ställer de rätta frågorna. Som utmanar ditt invanda tankemönster och som får dig att fundera en gång till. Boka gärna en tid med mig om du vill för att diskutera ditt högre syfte.

Så kan du använda ditt högre syfte för att säga nej

Så hur kan du använda ditt högre syfte då när du ska säga nej till saker för att skapa utrymme för annat? Ställ dig själv frågan. Tjänar detta mitt högre syfte? Ta det gärna flera steg då. Ibland kan det vara svårt att se kopplingen även om den finns där. Så fundera noga över om det tjänar ditt syfte eller ej. Om det visar sig att det inte alls gör det. Säg då nej. Du kommer förmodligen ofta komma fram till ett ja. Då mycket av det du gör i livet kommer på ett eller annat sätt att tjäna ditt syfte.

Det som är bra med att ta ditt syfte i beaktning är att när du väl gör detta du har sagt ja till så kommer du finna mer lycka och glädje i att faktiskt göra det. Därför att du vet varför du gör det och hur det hänger ihop med ditt högre syfte. Att leva sitt högre syfte så ofta som möjligt är det som gör att du kan leva lyckligare. Att sätta och nå mål kommer inte göra dig lyckligare. Men att sätta mål som grundar sig i ditt högre syfte kommer att göra att vägen dit är det som gör dig lycklig.

Har du funderat på vad ditt syfte kan vara?

Som jag alltid skriver i mina artiklar. Jag älskar att diskutera dessa saker. Skulle du vilja snacka med mig om detta så skicka gärna ett DM på LinkedIn eller dela den här artikeln och tagga mig. Jag kommer att svara på alla kommentarer och jag kommer ge min synvinkel. Kanske mer än du bett om.

Du hittar mig här på LinkedIn.

Dela den här artikeln

Nyhetsbrev

Få inspiration direkt i din inkorg

Mer att utforska

dela upp livet

Kan man dela upp livet mellan jobb och fritid?

Du har bara ett liv och inte två. Du kan inte dela upp livet och skapa balans mellan dessa två. Myten om work/life balance skulle jag säga inte fungerar. Läs hela artikeln för att ta del av min syn på det.

nå dina mål, målsättning, drömmar, målsättningar

Så når du dina mål: Låt resan vara syftet

Att nå ditt mål kommer inte att göra dig lycklig. Att nå och uppfylla dina mål kommer ge dig anledning att fira och du kommer att bli glad och känna dig lycklig. Men bara för en kort stund innan nästa mål sätts. Läs vidare för att förstå hur du kan

Låt mig hjälpa dig finna struktur och riktning!

Boka ett 30 minuters första samtal med mig. Det är helt gratis och du behöver inte känna dig tvungen att fatta beslut där och då.

Fyll i dina uppgifter nedan så hör jag av mig inom 48 timmar.