Så når du dina mål: Låt resan vara syftet

nå dina mål, målsättning, drömmar, målsättningar
Att nå ditt mål kommer inte att göra dig lycklig. Att nå och uppfylla dina mål kommer ge dig anledning att fira och du kommer att bli glad och känna dig lycklig. Men bara för en kort stund innan nästa mål sätts. Läs vidare för att förstå hur du kan göra för att få bestående lycka.

Dela den här artikeln

Det är lätt att tro att man ska bli lycklig av att nå ett högt uppsatt mål. Det ligger såklart sanning i att man kan känna sig upprymd och lycklig av att nå ett mål. Men det är sällan långvarigt. Du kanske känner dig lycklig i någon dag eller två. Eller till och med en vecka eller två. Men till slut så kommer den där initiala känslan av stolthet och lycka att avta.

Det som händer då är att du lyfter blicken och börjar leta efter ett nytt mål. Du känner kanske en tomhet som du behöver fylla. Känslan är att du vill hitta en ny riktning och ett nytt mål som ska göra dig lycklig. Du kanske ser var jag är på väg?

Nya mål och nya möjligheter och blicken framåt

Du sätter ett nytt mål och sätter igång och jobbar. Efter några månader eller kanske till och med ett år så når du det nya högt uppsatta målet. Det kanske är en dröm att omsätta en viss mängd pengar under en given tid. Du når målet och går ut och firar. Du kanske till och med redan innan bestämt att du ska köpa något fint som belöning. Ett par härliga veckor väntar med lycka och en känsla av att lyckas. Men sen då?

Du har nu spenderat ett år av hårt slit och många timmar för att nå det här målet. Det där målet som du trodde skulle göra dig lycklig. Det gjorde dig visserligen lycklig också. Men inte särskilt länge. Det tog bara en kort stund så var du på jakt efter något nytt i fjärran.

målsättning, nå dina mål, drömmar, skapa möjligheter, målsättningar

Målsättning är viktigt och kan till och med vara avgörande

Jag säger inte att mål i sig är något dåligt. Det finns mängder med forskning som visar att målsättning är en stark drivkraft för utveckling. Vissa menar till och med att det är helt avgörande för framgång. Jag är faktiskt villig att hålla med dem där. Målsättning är otroligt viktigt för att man konstant ska utvecklas.

Det är också viktigt att de här målen är satta på rätt sätt. Du har säkert hört talas om S.M.A.R.T.A mål som står för:

– Specifikt

– Mätbart

– Accepterat

– Realistiskt

– Tidsatt

– Ansvarstagande

Det här är en bra mall att använda sig av när man sätter mål. Jag brukar ibland byta ut den sista bokstaven mot ett E för Enkla istället. Det betyder inte att de ska vara enkla i bemärkelsen att de ska vara enkla att nå. Men de ska inte vara komplicerade att förstå utan enkla att förstå.

smarta mål, delmål, tydligt, målsättning

SMARTA mål är bra för att skapa en struktur

Allt detta är ju bra och det ger en grund till att sätta mål på ett sätt som gör dem genomförbara. Och det hjälper dig att kunna hålla koll på att du är på väg i rätt riktning. Det hjälper dig också att se om du faktiskt nått målet eller ej.

Men faktum kvarstår. Även om du har formulerat ett mål som är SMART så kommer du inte bli lyckligare under längre tid för det. Samma princip gäller. Inom ett par veckor är det dags för nästa SMARTA mål och du har redan glömt det där du precis uppnått.

Du kommer inte bli lycklig av att nå dina mål

Lösningen är att du måste sluta inbilla dig själv att du kommer bli lycklig av att uppnå dessa mål. Du kan inte vara olycklig under en längre tid medans du jobbar mot ditt mål. Och sen tro att du helt plötsligt ska bli lycklig när du uppnår det. Du ska vara lycklig medans du jobbar mot det här målet.

Så jag vill att du vänder på frågan:

– Jag kommer vara lyckligare genom att jobba mot det här målet därför att aktiviteterna jag måste göra för att nå det kommer göra mig lycklig därför att…

målsättningar, målsättning,

Låt resan mot målet vara det som gör dig lycklig

Du måste alltså se till att sätta mål där resan mot målet innehåller sådant som gör dig lycklig. Varför då då? Jo därför det är mellan dessa måluppfyllnader som livet pågår. Det är inte vid den exakta tidpunkten du når ditt mål som du lever. Du lever under hela resan dit. Därför ska du se till att vara lycklig hela vägen mot ditt mål.

Ibland blir det lite för mycket fokus på målet så att man glömmer att leva där emellan. Här är det viktigt att se över så att målet ligger i linje med dina värderingar och ditt högre syfte i livet.

Låt oss ta ett exempel på ett mål

Vi skulle kunna ta målet att omsätta 1 miljon kronor under ett år som ett exempel. Låt oss leka med tanken att du startat en ny verksamhet och du kanske är inne på ditt andra år. Du skulle så gärna vilja omsätta 1 miljon kronor. Det vill du göra för att det känns som en sån milstolpe som du gärna når. Det skulle också ge dig möjlighet att kunna ta ut en viss lön. Och ha det kontoret du alltid drömt om.

Så vi skulle kunna lämna det så. Att du vill ha den här omsättningen och det är målet. Då kan du dela på det i fyra kvartal och sätta ett mål på 250 000 per kvartal och börja jobba. Du kanske jobbar fler timmar än du hade tänkt för att du har det där hägrande målet framför dig. Kanske säger du ja till kunder du borde sagt nej till. Nej därför att det slutar med att du får offra för mycket av dig själv.

Du når ditt mål men sen då? Vad händer nu?

När det första kvartalet är slut och du faktiskt nått 250 000 så känner du dig nöjd. Du har jobbat hårt och det har gett utdelning. Nu känner du att 250 000 kanske inte räcker. Du skulle kunna nå 275 000 om du bara tog något projekt extra. Året lider mot sitt slut och det lutar mot att du faktiskt kommer att omsätta hela 1,3 miljoner. Nyårsafton kommer och du når ditt mål. Du är superglad och firar med din familj. Ni tar en del av pengarna för att ta en resa över ledigheten och njuter av den tillsammans.

Två veckor in på nästa år så är det tillbaka på kontoret igen. Det är dags att sätta nya mål. Självklart vill du inte vara sämre än förra året så du sätter ett mål på 2 miljoner kronor för det här året. Du känner att det inte är någon omöjlighet och du sätter igång och jobba.

Visst låter det härligt? Målen nås. Utvecklingen är fenomenal och allt är toppen. Eller?

delmål, leva livet, målsättning

Du lever inte bara 4 veckor per år

Problemet för många är att de inte är särskilt lycklig på vägen. Helt enkelt för att de glömmer bort att vara lyckliga på vägen. Därför att det har byggts upp en illusion om att du bara är lycklig när du nått ditt mål. Men du lever väl inte bara i Januari? Du lever väl inte bara i börja av varje kvartal?

Jag har mål. Jag har mål om att jag vill ha X antal klienter. Skillnaden är att jag inte tror att det är antalet klienter som kommer göra mig lycklig. Det som gör mig lycklig är att jag under vägen får sitta två kvällar i veckan och skriva bloggar. Att jag varje dag får kommunicera med människor på sociala medier. Att jag varje dag får posta innehåll som jag hoppas på något vis hjälper andra.

Varje dag ska vara en resa mot målet. En dag som ger dig glädje

Jag ser till att göra saker varje dag som jag njuter av och som är i linje med mina värderingar. Mitt syfte i livet är att hjälpa andra människor att leva så lyckligt och fullt som möjligt. Därför blir texter som denna, inlägg på social medier och framförallt alla samtal jag har med mina klienter, det som gör mig lycklig. Sen att det även är något som driver trafik till min hemsida. Som får folk att ta kontakt med mig via sociala medier och som gör att mitt nätverk växer. Ja, det är just det som tar mig närmare mitt mål.

Men skillnaden är att jag fokuserar på vägen ditt. Det är vägen dit som ska göra mig lycklig. Allt jag gör i mitt företag gör jag med syftet att i slutänden hjälpa andra människor. Därför ger det mig lycka att göra alla dessa saker. Självklart finns det skittråkiga saker som jag måste göra också. Jag säger inte att allt är en dans på rosor. Men jag försöker att se till att göra saker som ger mig mening i så mycket som möjligt.

målsättning, samtal, coaching

Vill du prata om det? Du vet vart jag finns

Med ett enkelt mål som är smart. Så hade jag kanske gjort exakt samma sak som jag redan gör idag. Men hade jag inte lagt tid på att tänka igenom detta innan, och faktiskt fokusera på varje dag och inte på slutmålet. Så tror jag att jag skulle vara mindre lycklig.

Hur ser du på det här med att låta resan vara målet? Kan du minnas ett mål du uppnått som du trodde skulle göra dig lycklig som nu i efterhand inte betydde så mycket? Jag skulle älska att höra dina tankar kring det här.

Som vanligt så får du jättegärna skicka mig ett DM på LinkedIn med dina tankar och funderingar. Jag svara på allt. Du hittar min profil här.

Dela den här artikeln

Nyhetsbrev

Få inspiration direkt i din inkorg

Mer att utforska

dela upp livet

Kan man dela upp livet mellan jobb och fritid?

Du har bara ett liv och inte två. Du kan inte dela upp livet och skapa balans mellan dessa två. Myten om work/life balance skulle jag säga inte fungerar. Läs hela artikeln för att ta del av min syn på det.

nå dina mål, målsättning, drömmar, målsättningar

Så når du dina mål: Låt resan vara syftet

Att nå ditt mål kommer inte att göra dig lycklig. Att nå och uppfylla dina mål kommer ge dig anledning att fira och du kommer att bli glad och känna dig lycklig. Men bara för en kort stund innan nästa mål sätts. Läs vidare för att förstå hur du kan

Låt mig hjälpa dig finna struktur och riktning!

Boka ett 30 minuters första samtal med mig. Det är helt gratis och du behöver inte känna dig tvungen att fatta beslut där och då.

Fyll i dina uppgifter nedan så hör jag av mig inom 48 timmar.