Kan man dela upp livet mellan jobb och fritid?

dela upp livet
Du har bara ett liv och inte två. Du kan inte dela upp livet och skapa balans mellan dessa två. Myten om work/life balance skulle jag säga inte fungerar. Läs hela artikeln för att ta del av min syn på det.

Dela den här artikeln

Work-life balance är en myt

Konceptet work-life balance har hängt med väldigt länge. Det är svårt att hitta dess ursprung med det finns data som pekar mot tidigt 30:tal eller 20:tal. Begreppet handlar om att finna balans mellan det privata och arbetslivet.

Förmodligen så har detta begrepp vuxit fram under tiden då arbetet har vuxit ifrån det privata till att bli en separat arbetsplats. Jag kan tänka mig att på den tiden då arbetet för många var en del av vardagen. Då man kanske skötte om en gård osv. Så var skillnaden mellan arbete och vardag väldigt liten.

Idag skulle jag vilja säga att majoriteten av oss i väst har en väldigt uppdelad vardag. Man har en polats för det privata och en anna för arbete. Kanske är det forfarande bönderna som ser det som en helhet. Vad vet jag.

Kan man dela upp livet i två delar?

När vi går från hemmet på morgonen för att gå till arbetet så kan man lätt se det som två olika saker. Nästan som att man hade två separata liv att leva. Ett liv på arbetet och sedan ett annat liv när man kommer hem. Det är nästan som att man kan tänka sig att man har två separata liv.

Om vi leker med tanken att man faktiskt kan ha två separata liv. Alltså ett liv på jobbet och ett hemma. Kan man då skilja dessa två åt helt och hållet? Många talar ju om att man ska lämna jobbet kvar på arbetsplatsen. Man ska inte ta med jobbet hem på kvällarna. Det är inte bra för hälsan och det skapar stress. Man måste ju kunna vara ledig också.

Det låter ju bra eller hur. Att man lämnar jobbet hemma för att sedan ta upp det igen när man kommer tillbaka nästa dag. Skulle det då betyda att man kan vara olycklig på den ena platsen och sen helt plötsligt vara lycklig när man kommer hem? Kan det vara så enkelt?

Två personer och två helt olika känslor

Det skulle alltså betyda att man kan vara stressad på jobbet och sen när man kommer hem så slutar man vara stressad för att det hör till jobbet. Tänk vad fantastiskt det skulle vara. Det skulle ju verkligen vara att finna balans. Denna work-life balance. Ju mer stressad man är på jobbet desto mer slappnar man av hemma så kommer de att ta ut varandra.

När man formulerar det på detta sätt så tycker jag att det blir ganska tydligt. Det är inte så vi människor fungerar. Du kan inte bara stänga av det ena för en stund föra att sen komma tillbaka dit 16 timmar senare som att ingenting har hänt. Men visst vore livet enkelt då?

Du har bara ett liv, inte två.

Jag skulle vilja påstå att det är en illusion. Det går inte att dela upp livet i två olika delar och tro att man ska kunna finna balans mellan dessa två. Du måste finna balansen i dig själv. Du är bara en person med ett liv och det är däri du ska finna balansen.

Är du olycklig i din jobbsituation så kommer du att vara olycklig även privat. Du kanske mår sämre i miljön där olyckan skapas och det känns lite bättre i din trygga hemmiljö. Men du kommer inte bli en lyckligare människa av att bara göra det ännu mer trevligt på hemmaplan. Därför att du som person är inte lycklig.

Du kan inte lösa ett problem på jobbet hemma

Om du har ett problem på jobbet. Låt oss säga att du har en konflikt med en arbetskamrat. Med konceptet att du skulle ha två olika liv som du ska balansera så skulle du kunna finna balans genom att fördjupa en relation på hemmaplan istället. Det skulle såklart inte fungera. Du måste lösa dina problem på jobbet när du är på jobbet. De problemen kan inte lösas genom att förbättra något annat.

Så när du tänker på ditt liv så tänk inte att det är delat i två delar. Utan se på dig själv som en hel person. En person som behöver finna mening och syfte både när du jobbar och när du är ledig. Känner du dig inte lycklig på jobbet så se till att göra nånting åt det. Är du inte lycklig hemma i din relation så måste du lösa det hemma.

Det bästa du kan göra föra att ta nästa steg till balans i livet

Känner du att du inte har balans i livet? Se först och främst till att ta reda på vad det faktiskt är som skaver. Att sätta sig ner och faktiskt skapa sig en bild av problemet och att sätta ord på sitt problem är det första steget mot att lösa det. Att söka efter en lösning utan att först veta vad problemet är kommer vara svårt.

För att verkligen hitta kärnan i varför du inte har balans i livet så rekommenderar jag att du pratar med någon annan. Det är otroligt kraftfullt att få utrycka sina känslor och låta någon annan sätta ord på dem. Det gör det så mycket klarare för dig och det hjälper dig att se vad problemet faktiskt består i.

Har du inte en nära vän eller familjemedlem som du kan vända dig till så vänd dig till en professionell coach. Det är precis vad de är specialiserade på. Själv jobbar jag med egenföretagare som har svårt att hitta balansen ibland. Är det så att du driver företag och kämpar med att finna balansen så hör av dig till mig. Du hittar mig lättast på LinkedIn där jag svara på alla meddelanden jag får. Låt oss snacka om det, kanske jag kan hjälpa dig att hitta en lösning.

Dela den här artikeln

Nyhetsbrev

Få inspiration direkt i din inkorg

Mer att utforska

dela upp livet

Kan man dela upp livet mellan jobb och fritid?

Du har bara ett liv och inte två. Du kan inte dela upp livet och skapa balans mellan dessa två. Myten om work/life balance skulle jag säga inte fungerar. Läs hela artikeln för att ta del av min syn på det.

nå dina mål, målsättning, drömmar, målsättningar

Så når du dina mål: Låt resan vara syftet

Att nå ditt mål kommer inte att göra dig lycklig. Att nå och uppfylla dina mål kommer ge dig anledning att fira och du kommer att bli glad och känna dig lycklig. Men bara för en kort stund innan nästa mål sätts. Läs vidare för att förstå hur du kan

Låt mig hjälpa dig finna struktur och riktning!

Boka ett 30 minuters första samtal med mig. Det är helt gratis och du behöver inte känna dig tvungen att fatta beslut där och då.

Fyll i dina uppgifter nedan så hör jag av mig inom 48 timmar.