Balansera din vardag: Hur du kan skapa ett mer harmoniskt liv

Balans i livet bild till blogg
Det här med balans i livet är svårt. Det är något som vi alla kämoar med. Men måste man prestera på topp inom alla områden hela tiden?

Dela den här artikeln

Det finns bara en sorts stress

Att hitta balans i livet är svårt. Oavsett om det handlar om fysisk påfrestning genom träning, negativ stress på grund av att du har för lite att göra. Eller om det handlar om att du har för mycket att göra just nu och saknar kontroll. Oavsett vad, så förstår kroppen det som stress.

Kroppen kan inte se skillnad på stress och stress även om vi kan det på ett intellektuellt plan. För kroppen är allt samma sak och det är samma kemiska reaktion som pågår. Det kan vara svårt att förstå men det kan också skapa en förståelse för vad som händer i kroppen när vi blir stressade.

I dagens samhälle där sociala medier sätter standarden för många vad som är rätt och fel. Vad som anses vara det rätta idealet. Så kommer vi ofta till korta. Inners inne vet vi ju att alla dessa lyckliga människor med snygga kroppar och ett liv fyllt med konstant glädje. Inte alls är någon verklighet. Vi förstår såklart att det bara är ett axplock ur verkligheten och att alla där ute lever med samma känslor av att inte räcka till.

Sociala medier skapar falska bilder av verkligheten

Jag minns en gång när jag var till min frisör. Vi diskuterade lite vad som hänt sedan sist jag var där och vad vi hade för planer inför det stundande höstlovet (eller läslov som det nu heter). Jag berättade att vi hade hyrt ett Airbnb för att spendera några dagar med familjen. Själv tycker jag att vi ibland gör alldeles för lite med familjen. När ska man ha tid till det? Man jobbar hela veckan för att sen åka på nån tävling med det ena barnet innan det är dags för mellofinal eller nåt annat på tv. Där emellan försöker man laga mat, städa tvätta och dessutom vara en perfekt partner. Så när ska man hinna med allt det där fantastiska som alla gör? Det som var lustigt var att min frisör då sa att:

-Jag fattar inte hur ni hinner med att göra allt som ni gör. Ni gör ju mysiga grejer med familjen hela tiden.

jag förstod först inte vad hon menade. Vadå, vi gör ju inte alls så mycket saker med familjen, sa jag. Vad menar du? Det visade sig ju att hon sett alla de där fantastiska bilderna från min frus Instagram på alla lyckliga stunder vi har med familjen. Det var då det verkligen sjönk in för mig. Det är verkligen bara ett axplock och det visar inte verkligheten alls.

Så i en värld där vi blir lurade till att tro att alla gör mysiga saker med familjen hela tiden. Samtidigt som de äter jättenyttig mat som de tillagat själva. Och tränar frenetiskt med fantastiska siffror i de där klockorna som de bär på armarna. Då är det svårt att inte känna en viss stress över att man måste prestera på topp inom alla områden.

Balans genom träning och fysiska test

Träning är också stress även om den är positiv

Jag hade själv en period då jag tränade väldigt mycket. Träning är något som jag finner mycket glädje i. Det ger mig möjlighet att utvecklas och göra mig själv stolt över mina framsteg. Samtidigt som det ger tillfälle att umgås med andra människor som jag kanske inte hade umgåtts med annars. Men det blir lätt en jakt på resultat som i många andra områden i livet.

Under den här perioden i livet så cyklade jag omkring 10 timmar i veckan och kroppen klarade det bra. Trots att jag då jobbade heltid och hade två små barn och ett hem att ta hand om osv osv osv. Det som hände sen var att jag i jobbet blev ställd inför en ganska tuff situation som stressade mig väldigt mycket. Det var en sån situation där jag själv inte hade kontrollen. Det var någon annan som hade kontrollen över min situation vilket jag inte svarade bra på.

En coach hjälpte mig att förstå vad balans i livet kan vara

Som tur är hade jag en coach under denna period. Alltså en coach inom träningen. Den här coachen (som jag för övrigt fortfarande har efter snart 4 år) förstod det här med att all stress är densamma. Han har också ett holistiskt sätt att se på sina adepter där träning bara är en del i livet. Så hans förslag och det som gjorde att jag klarade av den här situationen till slut var helt enkelt att mer än halvera träningen och enbart köra lågintensivt.

Han menade på att den totala stressen på kroppen blev för stor. Jag sov dåligt på nätterna. jag fick utslag i ansiktet (tydligen något man kan få av stresshormoner) och min hjärna gick på konstant högvarv. Nu såhär i efterhand när situationen är löst så förstår jag att om jag hade hanterat den annorlunda så hade det kanske inte varit lika jobbigt, men det visste jag inte då. Men jag halverade träningen, började sova bättre på nätterna igen och några veckor senare så var problemet ur världen och jag kunde gå vidare. Då kunde jag återigen öka på träningen igen.

Efter detta har jag blivit mycket bättre på att se på alla de saker som på något sätt stressar min kropp som en helhet. Träning är en del av det. När det blir mycket på jobbet och tiden inte räcker till när något annat. När jag blir osams med en vän eller någon i familjen. Eller när jag har perioder när maten inte är den bästa. Allt detta stressar kroppen och här gäller det att hitta balans.

Vi har bara ett liv, inte två som vissa menar

Jag hävdar att konceptet jobb och livsbalans (work/life balance) inte finns. Det skulle betyda att vi har två liv och två personer. Ett liv hemma och på fritiden och ett liv på jobbet. Jag skulle vilja säga att vi bara har ett liv. Jag vill mena att man måste se på livet som ett liv som man vill finna balans i.

Att dela upp livet i två kategorier som att de inte hörde ihop och sedan finna en balans där emellan tror jag inte på. Du har bara en kropp och en hjärna som påverkas lika mycket av alla delar i livet. Så försök att låta bli att se livet som två enheter där jobb är den ena och resten är den andra. Se det som en stor helhet där du vill finna balansen.

stressad, inre balans, tänker, krav

Balans i livet är det vi bör eftersträva

När du kan se på stress som en enda sak så blir det lättare att justera och hitta balans. Om du äter dåligt under en period. Till exempel under semestern så kanske det blir lite mer vin till maten än det brukar. Det kanske blir mer glass, godis och chips i solen. När det då börjar gå dålig under träningen eller du känner att du inte har ork. Då finns ett av svaren möjligtvis där.

När du känner att du verkligen satsa på träningen under en period. Se då till att skapa utrymme för den stressen genom att minska bördan på jobbet. Ät mer hälsosam mat och se till att slappna av däremellan. Vill du kanske satsa helhjärtat på ett nytt projekt på jobbet? Jamen minska på träningen då och ge utrymme för den stress som du utsetts för på jobbet.

sprinter, tid

Kör med sprinter istället för marathon

Nej! Du kommer inte kunna prestera på topp inom alla områden hela tiden. Du kanske kan köra på hårt inom alla områden ett tag men till slut kommer verkligheten att komma ikapp dig. Se till att köra med sprinter istället. Utveckla företaget när du har en lugnare period på företaget. Se till att köra riktigt hårt på cykeln eller på gymmet under semestern när du är ledig. Ta ordentligt med tid åt familjen under julhelgerna och skit då i träningen och jobbet.

Framförallt, var snäll mot dig själv. Den bild som folk målar på i social medier av sig själva. Medvetet eller omedvetet. Det är inte en sanning. Det är en liten del av en stor kaka. Precis som du bara delar dina fina stunder med dina vänner på sociala medier så gör alla andra det också. Ta ett steg tillbaka, se på din totala stress och kom ihåg. Kroppen ser inte skillnad på stress och stress, för den så är det ingen skillnad.

Hur ser du på balans i livet?

Jag skulle bli så glad om du ville dela med dig av dina tankar och åsikter. Inget gör mig gladare än att bli utmanad i mina tankar. Så dela gärna den här artikeln och tagga mig. Jag är alltid öppen för diskussion.

Follow on LinkedIn

Dela den här artikeln

Nyhetsbrev

Få inspiration direkt i din inkorg

Mer att utforska

dela upp livet

Kan man dela upp livet mellan jobb och fritid?

Du har bara ett liv och inte två. Du kan inte dela upp livet och skapa balans mellan dessa två. Myten om work/life balance skulle jag säga inte fungerar. Läs hela artikeln för att ta del av min syn på det.

nå dina mål, målsättning, drömmar, målsättningar

Så når du dina mål: Låt resan vara syftet

Att nå ditt mål kommer inte att göra dig lycklig. Att nå och uppfylla dina mål kommer ge dig anledning att fira och du kommer att bli glad och känna dig lycklig. Men bara för en kort stund innan nästa mål sätts. Läs vidare för att förstå hur du kan

Låt mig hjälpa dig finna struktur och riktning!

Boka ett 30 minuters första samtal med mig. Det är helt gratis och du behöver inte känna dig tvungen att fatta beslut där och då.

Fyll i dina uppgifter nedan så hör jag av mig inom 48 timmar.