Är det alltid bra att köpa sig tid genom att outsourca?

Köpa sig tid
Det är med tid är alltid något som kommer upp. Alla har vi för lite tid och vi kan ibland gå hur långt som helst för att få mer utav den. Ett vanligt knep är att köpa sig tid. Men det finns en nackdel här.

Dela den här artikeln

Tid är hårdvaluta

Är det något som vi alltid upplever att vi har för lite av så är det tid. Pengar kan vi alltid skaffa nya men en förbrukad timme är förbrukad. Det kan för vissa vara en skrämmande tanke. Det kan skapa en stressad känsla. En känsla av att livet passerar och här står jag och bara ser på. Om man dessutom ser det ur ett större perspektiv så kan ens livstid till och med kännas kort.

Det är en känsla som vi alla upplever nån gång i livet och man kan kalla det för livskris om man så vill. Det är ju också så att man vet ju faktiskt inte när ens sista dag är kommen. Därav bör man ta tillvara på tiden man har och göra det bästa av den. Jag läste ett inlägg på LinkedIn här om veckan angående att man bör köpa tjänster och inte slösa tid på sådant som andra gör bättre.

Jag har under många år jobbat som redovisningskonsult och ger ofta det rådet själv. Slösa inte din tid på redovisning utan köp tiden och låt någon annan göra det. Det finns andra saker du bör lägga tid på som är mycket viktigare. När jag läste det här inlägget fick det mig att fundera lite över det här.

Gör det du är bra på och köp tiden och låt andra göra resten

Just i det inlägget som jag refererat till här ovan så handlade det om att starta och driva företag. Det handlade om att man som företagare har så mycket saker som ska göras att man inte kan göra allt själv. Vill man att ens företag ska väx och utvecklas så måste man jobba med just det och låta andra sköta det dagliga.

Jag tycker att just redovisning är ett bra exempel. Istället för att spendera kvällar och helger med att lära sig bokföring och kontera verifikat. Så skulle du kunna vara ute och nätverka och skapa nya kontakter som kan ta din verksamhet till nya höjder. Detsamma gäller marknadsföring och webbdesign till exempel.

Det finns alltid någon som är bättre än vad du är på detta då det är deras faktiska jobb. De har erfarenheter som du aldrig kommer att få och de gör jobbet både bättre och snabbare än vad du gör. Så självklart så är det bättre att du fokuserar på tillväxt och utveckling och så spenderar du pengar istället för tid för att få det andra gjort.

Jag är den första att erkänna, jag lever inte som jag lär

Jag lever dock inte riktigt som jag lär alla gånger. Just i detta fallet så är det så. Jag har alltid haft svårt att delegera. Det beror nog på att jag många gånger haft tanken att det är bättre att göra det själv så man vet att det blir rätt. jag vet, det är ingen charmig egenskap men så har det varit. När jag såg det här inlägget så fick det mig att fundera lite.

-Är det alltid bättre att låta någon annan göra jobbet och köpa tiden?

Jag har, på grund av det jag beskrev ovan, varit tvungen att lära mig massa saker. Om jag nu ska göra allt själv för att veta att det blir rätt. Då måste jag ju också lära mig hur man gör först. Jag finner ett enormt värde i det. Under mitt liv så har jag lärt mig de mest konstiga saker. I min ungdom så skulle jag spela musik och då min pappa var trummis så föll det sig naturligt att jag skulle lära mig det.

Ska det bli bra får jag göra det själv, men det kräver mer tid

För att trummor ska låta bra så måste de stämmas. Många hade kanske tagit hjälp av något att stämma sina trummor. Det är nämligen ganska tidskrävande och svårt. Jag bestämde mig dock för att jag skulle lära mig själv. Jag läste böcker, kollade på videos och tog emot tips och hjälp av de som kunde. Nu kan jag stämma mina trummor själv och varje gång det behövs så kan jag göra det själv.

Jag hade en period i livet då jag brann för outdoor livet och spenderade mycket tid i skogen. I det så fann. jag också någon underlig förkärlek till hantverk kopplat till skogen. Så när jag behövde något till min utrustning så bestämde jag mig för att självklart ska jag lära mig arbeta med läder. Så under några månader så lärde jag mig att bearbeta, sy och tillverka saker i läder. Något som jag idag fortfarande kan.

Under några efter gymnasiet så var jag väldigt inne på fotografering. Jag läste böcker och kollade videos om hur en systemkamera fungerar och hur man komponerar bilder. Jag spenderade timmar med att öva mig på att ta kort i olika miljöer osv. Något jag nu har nytta av i vuxen ålder.

Jag gör mycket själv, även i affärsvärden

Precis som i mitt privatliv så har jag gjort likadant i min roll som entreprenör. När jag bestämde mig för att verkligen börja jobba med marknadsföring för min byrå så lärde jag mig det själv. Jag läste böcker om copywriting, jag kollade på youtube om hur man gör just youtube videos. Jag spenderade timmar med att lära mig Final Cut Pro för video redigering. Och framförallt så läste jag mängder med information om content marketing.

Självklart finns det dem som gör allt detta mycket bättre än vad jag kan. Det som är fördelen med att faktiskt kunna lite av det själv är att du nu har möjligheten att använda dina skills precis när du vill. Vi kan gå tillbaka till det exemplet om just redovisning som jag skrev om i början.

Här sitter jag ju på andra sidan bordet. Här är det jag som är experten och det är mina klienter som är novisa. Jag ger ofta rådet att man ska anlita en konsult för att göra sin bokföring. Dels för att det går snabbare, det blir faktiskt rätt och du kan slappna av med vetskapen om att det faktiskt blir rätt också. Men med det sagt så betyder inte det att det inte finns ett värde i att lära sig det själv istället för att köpa det

Vinn mycket genom att göra det själv

Det finns en stor vinst i att göra det själv och inte bara köpa tid

Jag står fast vid att du inte ska göra din bokföring själv. Men det finns absolut ett värde i att lära dig bokföring. När du lär dig att sköta din bokföring själv sådär du dig samtidigt att förstå dina siffror. Även om du kanske inte har någon större nytta av att sköta din redovisning själv så har du massor av nytta av kunskapen. Att förstå sina egna siffror är absolut nödvändigt för att man ska lyckas med sitt företag. Visst, du kan köpa tiden att låta någon annan förklara för dig vad rapporterna betyder. Du kan låta någon annan förmedla när saker går bra eller dåligt.

Men vad händer den dagen den personen får något viktigare på sitt bord? Vad händer den dagen det blir fel och du står ensam med ansvaret? Du behöver förstå dina siffror vilket du gör när du lärt dig grunderna i bokföring och dess grundläggande rapporter.

Så är det med allt som har med företagande och entreprenörskap att göra. När du utvecklas så utvecklas även ditt företag. Därför är lärandet en stor del av det hela. Under din resa som företagare kommer du behöva lära dig nya saker hela tiden. Ta tillvara på möjligheten och se till att utveckla dig själv på vägen.

När du utvecklas utvecklas ditt företag

I takt med att du utvecklas så kommer även ditt företag att göra det. När du lär dig grunderna i marknadsföring så lär du dig också att förstå värdet av marknadsföring. Du kommer i och med det lägga mer resurser på det. I och med att du lär dig sälj så kommer du inte bara att sälja bättre utan även förstå ditt eget värde bättre.

Så tänk inte direkt att du ska köpa tiden genom att outsourca allting. Tänk mer långsiktigt. Att driva företag bör inte handla om en kortsiktig plan med en snabb exit. Att driva företag bör grunda sig in en inre drivkraft att vilja skapa eller förändra något. Det är något som du ska ha nytta av resten av livet. Du kanske inte ska hålla på med just det du gör nu resten av livet. Men det du lär dig på resan kommer du ha nytta av i kommande äventyr.

Finns det någon färdighet du lärt dig under din tid som företagare som du haft nytta av senare? Jag skulle vara ytterst tacksam om du ville dela din erfarenhet med mig. Dela gärna den här artikeln och tagga mig, jag älskat att bli utmanad och föra diskussion.

Dela den här artikeln

Nyhetsbrev

Få inspiration direkt i din inkorg

Mer att utforska

dela upp livet

Kan man dela upp livet mellan jobb och fritid?

Du har bara ett liv och inte två. Du kan inte dela upp livet och skapa balans mellan dessa två. Myten om work/life balance skulle jag säga inte fungerar. Läs hela artikeln för att ta del av min syn på det.

nå dina mål, målsättning, drömmar, målsättningar

Så når du dina mål: Låt resan vara syftet

Att nå ditt mål kommer inte att göra dig lycklig. Att nå och uppfylla dina mål kommer ge dig anledning att fira och du kommer att bli glad och känna dig lycklig. Men bara för en kort stund innan nästa mål sätts. Läs vidare för att förstå hur du kan

Låt mig hjälpa dig finna struktur och riktning!

Boka ett 30 minuters första samtal med mig. Det är helt gratis och du behöver inte känna dig tvungen att fatta beslut där och då.

Fyll i dina uppgifter nedan så hör jag av mig inom 48 timmar.