Ibland vill man bara bli lyssnad på
Det kan vara svårt att lyssna aktivt. Vi som människor vill behaga. Vi vill vara till hjälp och vi vill komma med lösningar på problemen. I en konversation med en vän eller kollega så finner vi oss ofta sökandes efter svaret. Problemet med det är att när vi fokuserar vår energi på att finna lösningen eller svaret på frågan. Då glömmer vi att faktiskt lyssna på vad personen verkligen säger.
Vi har väl alla varit där. Vi har velat ventilera ett problem för att skapa klarhet i våra egna tankar men istället fått en lösning serverad tillbaka. Allt som oftast i all välmening men vi tar emot det som något negativt. Varför? Jo, därför att det var inte därför vi sträckte ut handen ifrån början. Vi ville inte ha hjälp att lösa problemet eller svaret på frågan. Vi vill bara att någon skulle lyssna.
Vad innebär det att bara finnas där?
Att bara lyssna och finnas där när någon tar kontakt är svårt. Vi har ett inneboende begär av att alltid ha kontroll. När något är trasigt så vill vi fixa det. Så när det kommer till såna här situationer där vi tycker oss veta svaret eller ha lösningen, så kan vi inte hejda oss. Det här blir ett problem när personen i andra änden inte är ute efter ett svar eller en löning. Den är ute efter att bli lyssnad på. Att få utrycka sina känslor och få dem bekräftade och rättfärdigade.
Att bara finnas där innebär att man måste lägga band på sin naturliga instinkt att komma med ett svar och helt enkelt bara lyssna. Och när jag säga lyssna så menar jag verkligen lyssna, och inte bara höra vad hen säger. Det är skillnad på att höra vad någon säger och att lyssna.
Det är skillnad på att lyssna aktivt och att höra vad någon säger
Tänk dig in i situationen att du sitter framför tv:n och ditt favoritprogram är på. Det kan vara en fotbollsmatch, en dokusåpa eller kvällens nyhetssändning. Din sambo eller maka/make kommer in i rummet och berättar något som hänt under dagen som gjort hen upprörd. Du hör vad som sägs men du reflekterar inte över det du hört utan fortsätter att lyssna på inslaget om den där hunden som sprang bort för en vecka sen och nu dykt upp igen fem mil därifrån i sommarstugan.
-Du lyssnar ju inte! hör du plötsligt.
-Det gör jag väl visst! Och så upprepar du vad du nyss hörde.
Du har alltså hört vad hen sa men du har inte lyssnat. Att känna sig lyssnad på är alltså en känsla och inte en handling. Du som mottagare av ett budskap kan inte bestämma om du lyssnat eller ej, det kan bara den som ska bli lyssnad på avgöra. Så i det här fallet har du misslyckats. För att du ska ha lyssnat så måste motparten känna sig lyssnad på.
Nu kanske det är så att du tycker att det du tittar på på tv är väldigt viktigt. Förmedla då istället att du jättegärna lyssnar på din partner men lite senare. Berätta att du jättegärna vill lyssna på vad hen har att säga men att du bara vill se klart det här avsnittet först.
Att lyssna aktivt är en färdighet som kräver övning
När det kommer till att lyssna så är det något som kräver övning. Det är svårt därför att det handlar lite om att åsidosätta sig själv och sina egna värderingar och tankar. När en person berättar något för dig som den är ledsen över eller känner sig stressad över så kanske det inte berör dig. Du kanske känner att det här är ju bara fånigt, det är väl inget att stressa upp sig över. Det är dock föga till hjälp för din motpart då känslan av stress eller ledsamhet uppenbarligen redan finns där.
Här måste du alltså åsidosätta dina egna värderingar och preferensramar. Ditt jobb som lyssnare är att ta in det personen säger och bekräfta att den känslan som hen har är helt ok. Även om du inte håller med. Det finns en tid och en plats där du kan förmedla dina åsikter och dina tankar, men det är inte nu.
Bekräfta det personen säger genom att spegla
När du lyssnar aktivt så hör du vad den andra personen säger, du bekräftar att du tagit in det och att det personen säger är sant. Kanske inte sant i din värld men i deras. Du kan bekräfta detta genom att komma med motfrågor. Att ställa en fråga tillbaka bekräftar att du lyssnat och att du visar intresse för vad den andra personen har att säga. Du kan också bekräfta genom att återspegla det du hört genom att repetera det personen just sagt och fråga om du uppfattat det rätt.
Under ett samtal där du försöker lyssna aktivt så kommer du brottas med att inte delge personen dina reflektioner och dina tankar. Eller värdera problemet utifrån dina egna erfarenheter eller värderingar. Men kan det inte vara av värde att ge sin egen åsikt då? Det kan vet absolut vara, men då måste du göra det på rätt sätt.
Vad du ska göra istället för att leverera en lösning
Istället för att ge en lösning på ett problem som du uppfattat vara på ett visst sätt. Ställ frågor och visa ditt intresse. Försök att genom frågor skapa nya perspektiv på problemet. Låt oss ta ett exempel. Låt oss leka med tanken att du har en väninna som kommer till dig och beklagar sig över att hon känner sig stressad.
Hon är stressad därför att snart är det jul igen och hon vet att hennes familj förväntar sig att hon ska fixa allt precis som vanligt. Du som känt din väninna hela livet och hennes familj vet ju att det inte alls är så. Du vet att om hon skulle prata med resten av hennes familj och förklara läget så skulle de ha förståelse för det och det skulle säkert visa sig att förväntningarna inte ens finns där.
Det du inte ska göra då är att säga – Det är väl inget att stressa upp sig över? Dem får väl bara hjälpa till? Ni kan väl köra knytis? Att direkt komma med en lösning på ett problem som uppenbarligen stressar din väninna kommer inte att hjälpa. Hon är förmodligen inte mottaglig av ditt tips och även om hon på ett logiskt plan förstår att det kanske är så, så kommer hon inte att ta in det. Hon har inte blivit lyssnad på.
Fråga frågor för att försöka förstå det riktiga problemet
Det kan ju faktiskt vara så att själva ”görandet” av julen inte alls är problemet. Problemet kanske ligger mer i att hon känner sig ensam i det och att hon tycker det är tråkigt att ”göra” julen själv varje år. Hon kanske känner sig ensam och tycker inte alls det är så jobbigt egentligen att förbereda allt. Men det vet du inte förrän du frågat och faktiskt lyssnat.
Så det du istället kan göra är att ställa frågor så att du hjälper henne att se det från ett annat perspektiv. Du skulle till exempel kunna säga – Usch vad det låter jobbigt. Tror du att din bror får dåligt samvete när han kommer till dukat bord? Här flyttar du fokus från hur hon känner sig och istället till hennes bror. Antingen så har hon inte reflekterat över det alls och så får hon sig en tankeställare. Du kan också bara ställa en öppen fråga kring vad det är som känns så jobbigt? Lyssna sedan bara på svaret.
Våga vara tyst
Tystnad kan vara obehagligt för många. Men det är i tystnaden som många av svaren kommer. Tillåt att tystnaden får vara där. Om du inte direkt får svaret på din fråga. Vänta lite. Svaret kommer att komma. Din motpart tycker att tystnaden är lika obehaglig som du, så snart kommer tystanden att fyllas.
Ett knep som du kan ta till när det blir tyst för länge är att sjunga en sång tyst i ditt huvud. Då kommer du inte tycka att det känns lika obehagligt. Om det går lite tid så kommer svaret att komma. Du kan med fördel också vara tyst när du fått ett svar. Det kommer oftast mer om du bara lämnar utrymme.
Utmana dig själv nästa gång genom att lyssna aktivt
Nästa gång du hamnar i en sådan situation. När en vän eller partner kommer med en känsla eller ett problem. Att inte försöka lösa det eller komma med svar. Kom istället med frågor och visa att du har lyssnat. Det är jättesvårt och det är något vi alla behöver jobba mer med. Oftast så räcker det med att personen känner sig lyssnad på för att känslan ska bli lättare.
När någon verkligen lyssnar på en och man känner sig lyssnad på så känner man sig mindre ensam. Att känna sig ensam med sitt problem är något som skapar större oro och här kan man som vän verkligen hjälpa till. Så nästa gång en vän kommer med ett problem till dig, lyssna bara aktivt, ställ frågor och kom inte med några lösningar.
Har du någon egen erfarenhet kring detta? Känner du igen dig? Dela gärna artikeln och tagga mig, jag skulle verkligen vilja höra dina åsikter. Min LinkedIn